Csokoládé torta Steiner Kristóftól, recept

Csokoládé torta Steiner Kristóftól, recept

A recept Steiner Kristóf “Kristóf konyhája – mesés menük (nem csak) vegánoknak” könyvéből van, kis változtatásokkal. A változtatásokat azért eszközöltem, mert épp nem volt minden alapanyag itthon, ezért az első rétegben a kesudiót gesztenyével pótoltam, a második rétegből pedig teljesen kihagytam a kókuszzsírt. Így is nagyon finom, módfelett laktató, tartalmas desszert lett.

A Csokoládé torta Steiner Kristóftól Hozzávalói:

Az első réteghez:

  • 15 dkg magozott datolya
  • 18 dkg darált, főtt gesztenye (vagy 10 dkg darált kesudió)
  • 5 dkg magas kakaótartalmú, tejmentes csokoládé
  • 2 kanál datolyaszirup

A második réteghez:

  • 7 dkg chia mag
  • 3 dl víz
  • 25 dkg áztatott, magozott datolya
  • 10 dkg magas kakaótartalmú, tejmentes csokoládé
  • 20 dkg darált kesudió

Csokoládé torta Steiner Kristóftól

A tetejére:

  • 5 dkg magas kakaótartalmú, tejmentes csokoládé
  • 5 dkg mogyoróvaj (darabos, kissé sós)

Az első réteghez késes aprítóba tesszük a datolyát, a csokoládét, a datolyaszirupot és alaposan összevágjuk. Végezetül összedolgozzuk a gesztenyeőrleménnyel és egy sütőpapírral kibélelt, 18 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
A chiamagokat leöntjük a vízzel és legalább egy órára félretesszük, hogy megduzzadjanak és kocsonyássá váljanak.
A datolyát külön tálban, langyos vízbe áztatjuk, használat előtt a vizet kicsavarjuk a datolyából.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk.
A kiázott datolyát a késes aprítóba tesszük és teljesen pépesre daráljuk, hozzáadjuk a kocsonyás chiamagot, a csokoládét, majd beleszórjuk a darált kesudiót is. A kész krémet az első rétegre simítjuk és visszatesszük hűlni.
A tetejére való mázhoz a csokoládét vígőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük a mogyoróvajat. Végezetül a behűtött csokoládétorta tetejére egyengetjük és további hűtésre legalább egy órára hidegre tesszük.
Tálalás előtt a forma oldalát vékony pengéjű, vízbe áztatott késsel körbevágjuk és díszes tányérra csúsztatjuk.
Mivel a torta nagyon tartalmas a szeletek jóval vékonyabbak legyenek mint a “klasszikus” tortáknál.

Csokoládé torta Steiner Kristóftól

Forrás: kisildi

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
gesztenyekrémes tölcsérek
Gesztenyekrémes tölcsérek, recept

A Gesztenyekrémes tölcsérek Hozzávalói 12 tölcsérhez: A tésztához: 30 dkg...

Close