2020. október 29.

Select your Top Menu from wp menus
Csirke piri-piri
Csirke piri-piri

Csirke piri-piri

A piri-piri kisméretű, erős csilipaprika, nevezik afrikai ördögnek is, miután portugálok hozták be Európába Afrika általuk “felfedezett” területeiről. Maga a piri-piri kifejezés a szuahéli nyelvből ered. Helyettesíthetjük más fajta friss csilivel is, ami kapható az Ázsia-boltokban.

10 személyre 5 kis csirke
Igazán csak akkor érdemes hozzáfogni, ha tudunk szerezni 80 dkg-os, szabadon tartott csirkét.

Kivágjuk a gerincét, bőrével felfelé az asztalra kiterítjük, tenyérrel lelapítjuk.

Páclé
4 citrom leve
100 ml olívaolaj
2 ek durva szemű só
5 gerezd fokhagyma, szeletekre vágva
1 ág rozmaring levelei finomra vágva 
5 csilipaprika, kierezve, kimagozva, finomra vágva
2 kk durvára őrölt bors
A húst tepsibe tesszük, bedörzsöljük a citromlé és az olaj keverékével, sózzuk, majd elosztjuk rajta a többi fűszert. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk állni  1-2 órát. (Hűtőben marinálhatjuk 4-6 óráig.)

csirke-piri-piri-grill1

„Kenegetőmártás” 
Sütés alatt a következő keverékkel kenegetjük a húst:
3 gerezd fokhagyma hámozva, összezúzva
1 ek durva só
100 ml meleg víz
5-6 friss csilipaprika kimagozva, kevés mag benne hagyva 
100 ml olívaolaj és 50 g vaj
2 citrom leve
A fokhagymát sózzuk, a vízzel felöntjük, negyedórát állni hagyjuk.
Ezután a fokhagymából és a paprikából turmixban vagy kőmozsárban olívaolaj és vaj hozzáadásával pépet készítünk. Felforraljuk, levesszük a tűzről, állni hagyjuk. Sózzuk.
csirke-piri-piri-grill2
Elkészítés 
A csirkét kivesszük, letisztítjuk, szárazra töröljük, grillezzük. Erre sok megoldás lehetséges.
csirke-piri-piri-grill3Vannak, akik gyakran forgatva végig közepesen magas, direkt vagy indirekt hőn grillezik.
Mások – nagyobb grilleken – indirekt, vagyis lágyabb hőn hagyják a csirkét hosszabban átmelegedni, majd erősebb hőn fejezik be.
(Fotó: grillező asszony a Monchique-ban, Dél-Portugália)
Egy lehetséges megoldás: direkt és erős hőn kezdjük, a bőrös oldalán sütni, mintegy 4-5 percig. Ezután közepes indirekt hőn folytatjuk, ismét 4-5 percig. Megfordítjuk a szárnyast, és megismételjük a műveletet. Az utolsó 5 percben folyamatosan kenegetjük. Végül a bőrős oldalán még 5 percig szép barnára pirítjuk.
Megjegyzés: Portugáliában gyakran készítenek kétféle kenegetőt. Az egyik: zúzott fokhagyma sós lében. A másik: pir-piri szósz. Utóbbit sok minden máshoz is használják, állandó kellék minden portugál háztartásban.
Piri piri szósz
100 g friss, kis méretű csili, kimagozva-kierezve, durvára vágva
300 g sült pirospaprika (paradicsompaprika vagy kápia vagy kaliforniai) hámozva, magozva, csíkokra vágva
4 csapott evőkanál só
100 ml fehérborecet
50 ml olívaolaj
A csilipaprikát és a pirospaprikát a sóval összekeverjük, steril lezárható üvegbe tesszük, legalább egy hétig hűvös helyen állni hagyjuk. Hozzáadjuk a borecetet, újabb egy hétig állni hagyjuk.

Össze- turmixoljuk, a pürét befőttesüvegbe tesszük, olívaolajat öntünk a tetejére, hűtve tároljuk néhány hónapig.

Forrás: bűvösszakács.blog.hu
Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Hosszú, forró parázs

Sokan esküsznek a faszénre. Elvégre természetes anyag, ráadásul – fafajtától függően – karaktert is ad a sülteknek. Ám ezen belül...

Close