Cseresznyés-mogyorós pite, recept

Cseresznyés-mogyorós pite, recept

 

A meggyes-cseresznyés-almás piték nálunk nyáron a legnépszerűbbek: még soha senki nem válaszolt nemmel, amikor megkérdeztem, hogy jöhet-e a forró pite tetejére egy nagy gombóc vaníliafagyi.

Valljuk be, a cseresznyének még feketére éretten sincs igazán karakteres íze – nagyon édes cseresznyeíze van. Ezért kapott a pite tésztája mogyorót ( dióval is jó lehet szerintem), és a töltelék kicsi fűszerezést.

A Cseresznyés-mogyorós pite Hozzávalói:

-a tésztához
40 dkg liszt
10 dkg enyhén megpirított darált mogyoró
10 gr sütőpor
20 dkg vaj
1 nagy tojás sárgája
15 dkg porcukor

-a töltelékhez
2 ek kristálycukor
2 ek étkezési keményítő
fél rúd vanília / egy tk vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor
1 késhegynyi őrölt gyömbér
egy narancs reszelt héja
1,2 kg cseresznye

Cseresznyés-mogyorós pite elkészítése:

  1. A tészta első három hozzávalóját jól elkevertem, majd egy aprítógépben morzsássá dolgoztam a hideg, felkockázott vajjal. Hozzáadtam a porcukrot és a tojássárgáját, gyorsan egynemű tésztává gyúrtam, és 2 órát a hűtőben pihentettem.
  2. A töltelékhez az első öt hozzávalót elkevertem és a kimagozott, lecsöpögtetett cseresznyéhez adtam.
  3. A kettéosztott tésztát erősen lisztezett munkalapon 30X30 cm-es lappá nyújtottam, tepsibe raktam, közöttük egyenletesen elosztva a tölteléket. A széleket szorosan lenyomkodtam, de a felső tésztalapot villával sűrűn megszurkáltam, hogy sütés közben távozzon a felesleges gőz.
  4. 180 fokosra előmelegített sütőben kb 25 percig sütöttem, míg a tésztalap széle enyhén barnulni nem kezdett, a teteje pedig világos aranyszínűvé vált.

Cseresznyés-mogyorós pite

Forrás: piszke

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Sült banán rumos csokiszósszal nyakon öntve

Egy egyszerű, sör nélküli sörtésztába bundázott friss banán, olajban kisütve,...

Close