Citromkrémes kókusztorta, recept

Citromkrémes kókusztorta, recept

 

A nyár és a citrom szoros kapcsolatban vannak egymással, de a kókusszal is jól kijönnek.  Annyira látványosan szép, és ehhez képest olyan egyszerű az összeállítás, hogy kezdők is bátran bevállalhatják. Tévedni szabad, sőt érdemes is néha. Egyáltalán nem ezt a citromkrémes tortát akartam elkészíteni, de rossz receptet kaptam, így ez lett belőle. A kókusz viszont stimmelt. Legalább.

Franciskánál ettünk egy csoda finom kókusztortát, valamikor szeptember környékén, aminek el is kértem a receptjét, de valahogy elmaradt. Aztán már vagy fél év is eltelt, amikor újra megpróbálkoztam a recept megszerzésével. Franci küldte is ízibe, én meg sütöttem is gyorsan. Aztán amikor kész lett, kissé meglepődve konstatáltam, hogy ez a torta köszönő viszonyban sincs azzal, amire én emlékszem. Kissé félénken jeleztem Francinak, hogy biztosan a terhesség tette velem, de nem ilyennek éreztem én akkor azt a tortát, mindenesetre nagyon finom, úgyhogy vinnék egy kis kóstolót a receptért cserébe. Kisvártatva Franciska hívott is, hogy a torta nagyon finom, és gyönyörű is, de igazam volt, ez a torta nem az a torta, amit nekünk készített.

Így készítettem el valamit, amire magamtól aligha vettem volna rá magam. Aztán még csak annyit szeretnék mondani, hogy jól becsüljétek meg ezeket a képeket, mert november óta először vettem elő a fényképezőgépet, készültem neki, és fotóztam rendesem, mert nem volt pofám ezt a csodát egy telefonnal elhamarkodni. Nagyon szeretnék erre több időt szánni, de ez most nem az a pillanat az életemben. A gyerekeim mégis csak fontosabbak holmi blogolásnál.

Citromkrémes kókusztorta

A Citromkrémes kókusztorta Hozzávalói, a tésztához:

  • 6 tojás
  • 190 g cukor
  • 150 g liszt
  • 40 g kókuszreszelék

Sziruphoz:

  • 150ml meleg víz
  • 80 g cukor
  • egy citrom leve

Lemond curd-höz:

  • 200 ml frissen facsart citromlé
  • 150 g cukor
  • 4 tojás
  • 100 g vaj darabokban
  • 8 g zselatin por

Borítás:

  • 300ml tejszín
  • 150 g mascarpone
  • 50 g porcukor
  • 1 zacskó kókuszpehely*

A Citromkrémes kókusztorta elkészítése:

  1. A tésztához összekeverjük a lisztet a kókuszreszelékkel. Felverjük a tojást a cukorral és amikor habos, egy lobogó vízzel teli edény felett háromszorosára verjük fel.
  2. Levesszük a vízgőzről és addig keverjük míg ki nem hűl. Óvatosan belekeverjük a lisztet és a kókuszreszeléket. Kivajazott, lisztezett 18cm-es sütőformába öntjük és 180C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
  3. A sziruphoz feloldjuk a cukrot a vízben forralással, vagy mikróban és hozzáadjuk a citromlevet.
  4. A lemon curd-höz a zselatint hideg vízben feloldjuk. A többi hozza valót vízgőz felett keverjük ameddig be nem sűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a zselatint.

Összeállítás:

3 részbe vágjuk a tortát. Az alsó lapot meglocsoljuk szirup harmadával majd megkenjük a curd felével. A következő lappal is így járunk el, és az utolsó lapot is sziruppal meglocsoljuk. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk.

Borítás; verjük fel a tejszínt habbá, keverjük bele a mascarponét meg a porcukrot. Kenjük meg vele a tortát, és borítsuk be a kókuszpehellyel.

*A kókuszpehely helyett lehet használni friss kókuszt is. Én ezt tettem. A kókuszt legyalultam, és alacsony lángon, kisebb adagokban egy serpenyőben kissé megszárítottam.

Citromkrémes kókusztorta

forrás: kajapiazongora

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Cukkinis-paradicsomos lasagne tekercs
Cukkinis-paradicsomos lasagne tekercs, recept

Mindig vadászom újabb és újabb cukkinis receptekre, mert nagyon szeretjük...

Close