Cigánytokány , recept

Cigánytokány , recept

Ennek a tokánynak a receptjére a Töklecsótól a bodagig című könyvben bukkantam, ami a Szolnok környéki cigány konyhát mutatja be színes történeteken és érdekes recepteken keresztül.  Annak ellenére, hogy a bab nem a kedvenc alapanyagom, ez a recept elsőre felkerült a családi kedvenceink listájára.  Ha egy olcsó és finom egytálételre vágyik az ember ebben a hidegben, akkor ez a lelket melengető házias fogás biztos befutó lehet.

A  cigánytokány Hozzávalói:

  • 5 ek libazsír
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 50 dkg sertéslapocka (én véletlen 1 kg hússal kezdtem ;))
  • 75 dkg bab
  • 1 db zöld paprika
  • 1 paradicsom
  • só, bors
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 2 dl tejföl

A Cigánytokány elkészítése:

  1. A babot beáztatom, majd sós vízben puhára főzöm. Lecsepegtetem, és félreteszem, míg a hússal el nem készülök.
  2. A finomra vágott hagymát lepirítom a libazsíron, majd a csíkokra vágott hússal pirítom tovább. Sózom, borsozom, és hozzáadom a felvágott paprikát és paradicsomot is. (Tekintettel arra, hogy a tél közepén járunk, én inkább a nyáron eltett natúr lecsóból adtam hozzá.)
  3. Az így elkészült ragut hőálló tepsibe teszem, rárétegezem a babot, megszórom kukoricaliszttel, és végül hozzáadom a tejfölt is. Közepes meleg sütőben átsütöm.
  4. Savanyú káposztával kínálom.

Cigánytokány

forrás: romanigastro.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Update Ricottás-Magvas Pogácsa
Update ricottás magvas Pogácsa, recept

  Igaz most közeledik a karácsony de az édes sütik...

Close