2020. október 27.

Select your Top Menu from wp menus
Borsókrémleves – Sonkás ropogóssal

Borsókrémleves – Sonkás ropogóssal

Story Highlights

  • Borsókrémleves - Sonkás ropogóssal

Hozzávalók:

  • 200 g újhagyma
  • 1,2 kg frissen tisztított borsó
  • 2 l víz
  • 40 ml olívaolaj
  • 50 g só
  • 6-7 mentalevél
  • 300 ml buttermilk

Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk az újhagymát, 30 mp-ig forraljuk, majd szűrőlapáttal kivesszük, néhány másodpercre jeges vízbe merítjük. Közben a lobogva forró vízbe beletesszük a borsót, 3-4 percig főzzük. Ezt is jeges vízben hűtjük le, majd lecsöpögtetjük.

bosó-kerm-leves-sonkas-ropogossal

Konyhai robotgépben összevegyítjük az újhagymát és a borsót, a sóval, a mentával, a buttermilkkel, a vízzel. Addig keverjük, míg sima nem lesz az állaga. Sűrű hegyes szűrőn vagy (suparbagen) átszűrjük. Hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor esetleg még fűszerezzük, botmixerrel felhabosítjuk.

Sonkás ropogós

Először sonkás tisztított vajat készítünk. Ehhez sonkazsírt olvasztunk ki (eredeti recept szerint bayonne-i sonkából). Összekeverjük vajjal, tisztítjuk, majd 60 ºC-ra melegítjük, és két órán át meleg helyen állni hagyjuk.

A briktésztát (cukrász-nagykereskedésben és török üzletekben kapható vékony elasztikus tészta) sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, bekenjük a sonkavajjal, hűtőbe tesszük.

Mikor alaposan megdermedt, hidegen 16×2 cm-es csíkokra vágjuk, újabb réteg sütőpapírral lefedjük, másik tepsit helyezünk rá, és ezt súllyal lenyomjuk. Sütőbe tesszük. 160 ºC-on készítjük, 8 percig.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Harmatgombás – Könnyű Zöldborsós leves

Hozzávalók: frissen fejtett zöldborsó gomba szezonálisan: itt harmat népies nevén, tyúkgombát használtunk zöldségalaplé vagy gombaalaplé friss petrezselyem Elkészítés: Szárnyas alaplébe vagy...

Close