Régimódi Bögrés kakaós csiga – recept

Régimódi Bögrés kakaós csiga – recept

Story Highlights

  • Ez a kakaós csiga alapanyagokban rendkívül gazdag, semmit nem spórolunk ki belőle, és ellentétben a boltival, sok kakaóval készül, nem száraz, hanem egy vajasan finom, csokoládés puhaság, amit a végén a vaníliás tejjel való locsolgatás koronáz csak meg igazán.

Így lehet az, hogy az apósom azt mondta, hogy ez a kakaós csigák királya. Ha az ember egyszer belekóstol, vagy csak beleszippant a sütőből kicsapódó édes csokoládéillatba, akkor azt garantáltan nem felejti el! Családi kényeztetésnek finomabbat nem is találhatnánk…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

A Bögrés kakaós csiga Hozzávalói:

A tésztához:

– 4 bögre (50 dkg) fehér finomliszt
– 3 evőkanál kristálycukor
– 2 egész tojás
– 1 bögre (2,5 dl) 2,8%-os LANGYOS tej
– 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy fél kocka friss (2,5 dkg)
– 10 dkg olvasztott vaj

Bögrés kakaós csiga

A töltelékhez:

– 5 dkg vaj
– cukrozatlan kakaópor (én hollandot használtam)
– porcukor

A tetejére:

– negyed bögre tej
– 1 csomag vaníliás cukor (10-12 g) vagy egy teáskanál vaníliaaroma

A Bögrés kakaós csiga Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe vagy a robotgép táljába tesszük tesszük (az olvasztott vaj utoljára kerüljön bele, de már ne legyen forró!), dagasztó programon elindítjuk, majd ha elkészült a tészta, hagyjuk duplájára kelni. Nem kell hagyni, végigmenni a programot, az első dagasztás után kapcsoljuk ki a gépet! Dagaszthatjuk kézzel is, fakanalas módszerrel, lágy tésztát kell kapnunk végeredményképpen.
Amennyiben nem száraz élesztőt használunk, abban az esetben futtassuk fel langyos, cukros tejben.

Bögrés kakaós csiga

2. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszitáljuk kakaóporral, majd annyi porcukorral, hogy ki se látsszon alóla a kakaó. Szitálni sem muszáj, ha picit összeáll itt-itt a kakaópor, legfeljebb valahol kellemesen meglepődünk, mikor egy különösen kakaós részbe harapunk. Ennél nagyobb baj soha ne érjen minket.

3. Végül szorosan feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük. Én jó vastagra szeretem vágni, és mindig szorosan sorakoztatom őket egymás mellé a tepsiben, hogy felfelé dagadjanak, és ne szétterüljenek.

A másik fő célom ezzel az az, hogy ne legyen kérges peremük, hanem még a széleik is puhák maradjanak. Végül 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva halvány aranyszínűre sütjük őket, majd ahogy a sütőből kivesszük, meglocsoljuk a tetejüket forró vaníliás tejjel.

4. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk!

Jó étvágyat!

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Bögrés Fánksüti – recept

Kvázi ennyi a munkaidő nettója (a többit már a sütő...

Close