2020. október 24.

Select your Top Menu from wp menus
Bionom étkezés – Mi a Bionomia?

Bionom étkezés – Mi a Bionomia?

A bionomia fogalma nem más, mint az élet és az élővilág törvényeinek, valamint a Föld és a kozmosz természeti jelenségeinek gondos tanulmányozásán alapuló új élet-, társadalom- és közgazdaságtan, amelynek célja az élet – kiemelten az emberi közösségek – szolgálata, a természethez és a természeteshez való visszatérés, és az egész-ség megőrzés. Legyen az emberé, állaté, növényé vagy akár a földé.

A bionomia egy nem olyan régen elindított kezdeményezés, ami egyelőre inkább egy ötlet, mint kidolgozott elmélet, de az ún. világgazdasági válság hatására keletkezett, elsősorban erkölcsi, társadalmi és szellemi jellegű űrben talán teret kapnak és egységes formát öltenek olyan gondolatok, amelyeket már sokan megfogalmaztak – viszonylag kevés sikerrel –, beleillenek a bionomia fogalomkörébe, és segítenek a Természethez való visszatérésben.

A bionomia a mai világ nyelvén mondja el azt az “Isteni” igazságot, amely a  természet erőin, energiáin és törvényein alapul; valamint hisz az egymásra és önmagára tudatosan odafigyelő emberi közösségeink alkotói és teremtői tehetségében és erejében, valamint mindezekben látja egy jobb és működőképesebb gazdasági és társadalmi rendszer alapjait.

A bionomia minden olyan tudományt, dolgot és fogalmat magában foglalhat, amely a fentiekbe beleillik, elősegíti a természethez és a természeteshez való visszatérést, és hasznára válik az élővilágnak.

Bionom életforma

Bionom életforma az, amikor természetközeli életet élsz, szimbiózisban a környezeteddel, és tudatosan nem károsítod, nem szennyezed és nem veszélyezteted sem magadat, sem másokat, sem a környezetedet.

Bionom étkezés

Bionom étkezés

Bionom étkezésről akkor beszélünk, amikor kiiktatunk az étkezésünkből minden mesterséges ételt és adalékanyagot, az alapanyag feldolgozási, főzési és sütési eljárások során megőrizzük az étel teljes spektrumú tápanyagait és energiáit, valamint tisztaságát. A bionom étkezés az ételek tápanyagtartalmát és azok hasznosulását helyezi előtérbe, nem pedig a kalóriákat. Ezen kívül azt is figyeli, hogy az adott tápanyag – még ha nem is mérgező – hosszútávon árt-e a szervezetnek.

A bionom étkezés a következő ételeket és eljárásokat zárja ki és ítéli el:

minden vegykezelt élelmiszer
minden finomított élelmiszer (lisztek, étolajak, ecetek, alkoholok stb.)
minden szintetikus élelmiszer (pl. a nem biológiai erjesztésű ecet)
minden instant (azonnal oldódó) élelmiszer
minden mesterséges adalékanyagot (tartósítószer, színezék, aroma, állományjavító, térfogatnövelő, savanyúság szabályozó, csomósodást gátló, ízfokozó, mesterséges édesítő stb.)  tartalmazó élelmiszer
gyorséttermi ételek
félkész és/vagy mikrózható ételek
cukor és minden, ami hozzáadott cukrot tartalmaz
fehér lisztek
túl sok állati fehérje (hús, tej, tojás)
túl sok alkohol
utóérlelő és/vagy tartósító gázzal kezelt zöldségek és gyümölcsök
vákuumgázos élelmiszerek
cukorral tartósított élelmiszerek
magas hőfoknak hosszan kitett élelmiszerek
agyon sütött vagy agyon főzött élelmiszerek és ételek
felesleges és/vagy környezetkárosító csomagolásban lévő élelmiszerek
génkezelt élelmiszerek
Pár szóban a bionom szakmákról

A bionom szakmák azok, amelyek az eredeti szakma jelentését magukban hordozzák azokkal a kritériumokkal, hogy a szakma művelése a bionomia elvei szerint történik.

Egy bionom pék csak olyan kenyeret süt, amelynek alapanyagai természetesek és élők, a sütés hagyományos módszerekkel történik és nem nagyiparilag. A kenyér nem tartalmazhat semmiféle mesterséges anyagot, a sütési eljárás során nem alkalmazhat semmilyen olyan technikát, amely károsítja a környezetet, vagy befolyással lehet a kenyér bionóm minőségére.

Egy bionom építész csak olyan házat épít, amely természetes építőanyagokból készül, természetes energiák biztosítják a ház energiaellátását, az építkezés során nem károsodik a természet, a ház beépül a környetetébe, és együtt él azzal.

A bionom hatóanyag elemző a különböző termékek (ételek, gyógyszerek, kozmetikumok, takarítószerek, táplálékkiegészítők, vitaminkészítmények, ruhák stb.) hatóanyagtartalmát a bionomia elveinek előtérbe helyezésével vizsgálja. Minden olyan hatóanyagot vagy adalékanyagot kizár, amely nem válik az ember, az állat, a növény vagy a Természet hasznára, károsítja, vagy szennyezi azt. Egy bionom hatóanyag elemző kizárólag a természet és az élőlények – köztük az ember – tisztaságának és egészségének a szempontjából elemez, és nem a pillanatnyi hatást vagy átmeneti hatékonyságot helyezi előtérbe, hanem a hosszútávú hasznosulást és egészségre és természetre gyakorolt hatást.

De sorolhatnánk még számtalan olyan szakmát, amely kis odafigyeléssel és változtatással bionommá tehető.

Bionom orvoslás

A bionom orvoslás az embert és annak egész-ségét globálisan vizsgálja-  az ember környezetét és körülményeit is figyelembe véve; nem alkalmaz mesterséges szereket és olyan eljárásokat, amelyek károsítják magát az embert, egyéb élőlényeket és a Természetet. A bionom orvos vagy gyógyító a prevenciót helyezi előtérbe, ha mégis gyógyítani kell, akkor azt csak természetes módszerekkel teszi.

Ilyen módszerek:

az alkalmazott táplálkozástudomány (PharmacoNutrition),
az akupunktúra,
az akupresszúra,
a homeopátia,
az aromaterápia,
a Bach-virágterápia,
a kineziológia,
a csontrakás,
a különböző terápiás és gyógymasszázsok,
a balneoterápia,
stb.
A holisztikus orvoslás tökéletes példája a bionóm orvoslásnak.

A Bionóm szépségápolás és kozmetikumok minősítésének kritérium-rendszeréről már sokat beszéltünk, a kozmetikumokról szóló cikket a fenti linkre kattintva olvashatod el.

A bionomia Magyarországi úttörői:

Dr. Pál László 34 éves, két gyermek édesapja, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense. Agrármérnöki diplomát, környezetgazdálkodási-környezetvédelmi szakmérnöki oklevelet, majd állattenyésztési tudományokból doktori fokozatot szerzett. Több kutatási projektet vezetett, hosszabb időt töltött Németországban és az USA-ban, de dolgozott pásztorként is. Szemlélődő, filozofikus, irodalmár alkat, a Kar folyóiratának főszerkesztője. Hagyományos kutatási területe az állatélettan-takarmányozás-környezetvédelem, de energiáit újabban a bionómia kidolgozására (is) fordítja.
Dr. Tóth Gergely, 38 éves, a KÖVET főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense, a Valóban Felelős Vállalat c. könyv szerzője. Négy kisgyermek édesapja, 12 év fővárosi lét után Keszthelyen próbál egy fenntarthatóbb, helyhez kötődő életformát megélni családjával. Szakmailag abban hisz, hogy a személyesség, a lokalizáció és az ezeket elméletbe foglaló bionómia fogja megoldani napjaink társadalmi-gazdasági és környezeti válságát. Szeret sportolni és írni.
Antal Valéria bionom hatóanyag elemző, életmód tanácsadó, mesterkozmetikus, 2005 óta vállalta fel nyíltan is a bionomia népszerűsítését, hisz abban, hogy az emberek egészsége megőrizhető és helyrehozható egy tudatos bionom életforma bevezetésével. Véleménye szerint a Föld bolygó, a gazdaság és a társadalom válsága csak bionom hozzáállással, és a Természet(es)hez való visszafordulással oldható meg.

 

Forrás: antalvali.com

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Olasz zabaglione borhab – gyümölcsmártással, …

Ez a zabaglione, az olaszok borhabja, amit mi most karamellizált gyümölcsökkel és babapiskótával turbóztunk fel. Bor, szőlő, körte: lehetne ennél...

Close