Az igazi juhtúrós Sztrapacska, recept

Az igazi juhtúrós Sztrapacska, recept

Szlovákiai síelések elmaradhatatlan vacsorája, itthoni elkészítése azonban mindeddig váratott magára. Nagyon jól sikerült, bár a főzés során időnként válogatott szidalmakkal illettem mind saját magamat, mind az egész világot… Utólag nézve azonban azt gondolom, hogy igazából csak a recepthez képesti dupla mennyiséggel volt a gond, egyébként annyira nem ördöngősség.

Az igazi juhtúrós Sztrapacska hozzávaói:

  • 0.5 kg krumpli
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt

 

  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • 12.5 dkg juhtúró
  • 1-2 dl tejföl

Az igazi juhtúrós Sztrapacska elkészítése:

  1. 0.5 kg krumplit hámozzunk  meg és reszeljünk le. Nem egy élmény ez a művelet, de ha keveset tökölünk és méltatlankodunk, hanem inkább csináljuk, akkor megvan azért elég gyorsan.
  2. Nyomkodjuk ki a levét, majd adjunk hozzá 1 tojást, 25 dkg lisztet, sót, valamint annyi vizet, hogy a sima nokedlinél valamivel keményebb tésztát kapjunk.  Ne kérdezzétek, miért kell kicsavarni, ha utána úgyis vizet teszünk hozzá, de nem mertem eltekinteni ettől a művelettől, mert  több receptben is a lelkemre kötötték…
  3. Szaggassuk forrásban lévő vízbe és kicsit hosszabb ideig főzzük, mint a nokedlit, hogy a krumpli is megfőjön benne. Azt is a lelkemre kötötték, hogy leszűrés után ne öblítsük le, de annyira gázul nézett ki, hogy én azért csak megtettem és szerintem jót tett neki. Ezután zuttyantsuk a közben elkészített “mártásba”. Ehhez
  4. 10-15 dkg füstölt szalonnát (akár több is lehet, ha valaki bírja…) kockázzunk fel, süssük ki. A pörcök nagyobb, a zsír kisebbik részét szedjük ki, tegyük bele a
  5. 12.5 dkg juhtúrót (ekkora kiszerelésben vettem),
  6. 1-2 dl tejfölt (ezek az arányok szabadon variálhatók) és kicsit melegítsük össze. Miután belekerültek a galuskák is, keverjük össze, szórjuk a tetejére a félretett szalonna kockákat és zsírt.

 

Az igazi juhtúrós Sztrapacska

Forrás: eszterlancfoz

Print Friendly

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Húsvéti sonka: Így nem vernek át sonkavásárláskor!
Húsvéti sonka: Így nem vernek át sonkavásárláskor!

Ne hagyd, hogy megtévesszenek hamisított vagy gyatra minőségű árukkal! Nem...

Close