Az igazi – eredeti Görög Saláta

Az igazi – eredeti Görög Saláta

Az eredeti Görög Saláta, amit kint nem is Görög Salátának, hanem “Horiatiki“-nek, azaz vidéki ~, vagy paraszt salátának neveznek, napi szinten fogyasztják. Főként vidéken, önálló fogásként. Csakúgy, mint a jeges kávét, azaz a Frappé-t (ezt reggel elkészítik, aztán egész nap hordozzák magukkal, és folyamatosan iszogatják), na mindegy, bocs, de szeretem a Görögöket, az ételeiket és a szokásaikat. :))))

A saláta elkészítéséhez először is mossuk meg az uborkát, a paradicsomot és a paprikát. (Az eredeti salátában az uborkát nem szokták meghámozni.) Ezt követően az uborkákat hosszában vágjuk félbe, majd a két felet összefordítva, hosszában vágjuk ismét félbe, így végül hosszában felnegyedelt uborkát kapunk. Ezt követően kb. 1 cm-ként szeleteljük fel!
Amennyiben ezzel megvagyunk, akkor fogjuk a paradicsomokat, és azokat is vágjuk fel: először félbe, majd negyedbe, majd a negyedeket keresztbe vágva, nyolcadokra. :))))
Most jöhet még a paprika. Amennyiben a paprikát kézbe veszed, és a másik kezeddel a csumáját megofogod és egyet csavarsz rajta, úgy, hogy közben befelé nyomod, akkor “beszakad”, majd egészben kihúzhatod. Nem kell “bénáskodni” azzal, hogy ügyetlenül körbe vágd! 🙂 Az így kicsumázott paprikát vágd hosszában félbe, majd utána keresztbe, szintén kb. 1 cm-ként szeleteld fel.

Most hámozd meg még a lilahagymát, majd vágd félbe, és utána a feleket szeleteld fel közepes vékonyságú szeletekre, utána kézzel bontsd rétegekre az egészet.

Most oszd el tálakra, vagy nagy, lapos tányérokra a feldarabolt zöldségeket, majdhintsd meg egy kevés sóval, oreganoval, tegyél rá néhány szem olívabogyót, és egy szelet, vagy kis kockákra vágott feta sajtot, majd az egész tetejére locsolj egy kevésolívaolajat.
(Olívaolaj alatt nem az ún. pomace olajat értem, amit azután préselnek még ki a majdnem száraz olívabogyóból, miután már minden hasznos, íz- és egészséges tápanyagot kipréseltek belőle!!! Mivel keveset használsz, használj rendes, extra szűz olívaolajat, mely még minden tápanyagot, és finom ízt tartalmaz!)

Már el is készültünk! Friss, finom saláta, melyet azon “melegében” illik tálalni! Igazából csak így frissen az igazi! A különlegessége is pontosan a frissességében rejlik, ahogy hersen minden falat a szádban.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Mediterrán Paradicsom saláta

Hozzávalók 2 személyre: 4 nagyobb paradicsom, 2 evőkanál extra szűz...

Close