AZ eredeti recept: A tökéletes somlói galuska

AZ eredeti recept: A tökéletes somlói galuska

Story Highlights

  • A somlói galuska az a desszert, ami a legtöbb hazai étterem, bisztró, cukrászda kínálatában szerepel, számos változata és még több félreértelmezése létezik. A csokis piskótás, krémes, tejszínhabos édesség nagyon sokak nagy kedvence. 

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

  • 1 dl rum,
  • 80 g mazsola
  • 100 g dióbél

A piskótához:

  • 8 tojás
  • 160 g cukor
  • 160 g liszt
  • 20 g kakaó,

A sárga krémhez:

  • 0,5 l tej
  • 1 rúd vanília
  • 4 db tojás
  • 100 g cukor
  • 30 g liszt

gollerits-karoly-somlyoi-somloi-galuska-eredeti

A sziruphoz:

  • 200 g cukor
  • 3 dl víz
  • narancshéj
  • citromhéj
  • 20 g kakaó

A tálaláshoz:

  • 300 g cukrozott tejszínhab
  • 3 adag csokoládéöntet

Elkészítés

Előző este áztassuk rumba a mazsolát, és daráljuk le a diót.

Készítsük el a piskótát! A cukor folyamatos hozzáadásával verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd adjuk hozzá a sárgáját és a lisztet. A masszát osszuk három részre: az egyikhez keverjünk 40 g diót, a másikhoz 20 g kakaót, a harmadik részt pedig hagyjuk meg natúrnak. A masszákat külön-külön terítsük ki ujjnyi vastagon sütőpapírral borított tepsikre és közép meleg sütőben süssük meg őket.

Most következzék a krém. Verjük kemény habbá a 4 tojássárgáját.  Főzzük fel a tejet a vaníliarúddal, adjuk hozzá a cukrot és a 4 darab tojássárgáját, majd a fehérje kemény habját és a lisztet, s óvatosan keverjük össze.

A sziruphoz főzzük a cukrot vízben 15 percig kevés reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd hagyjuk kihűlni, s ezután adjuk hozzá a rumot.

Következhet a desszert összeállítása.Egy nagyobb, mélyebb tál legaljára helyezzük el a diós piskótalapot, locsoljuk meg a szirup 1/3-ával, szórjuk rá a maradék dió és mazsola 1/3-át, majd kenjük rá a sárga krém 1/3-át is. Erre fektessük a kakaós piskótalapot és ismételjük meg az előbbi eljárást, végül a natúr piskótával is tegyünk hasonlóképpen. A klasszikus tálalási módhoz kenjük rá a tetejére a megmaradt sárga krémet, s szórjuk meg kakaóporral. Ha kész, tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.

Tálaláskor leveseskanállal szaggassunk belőle galuska formájú darabokat, halmozzuk a tál közepére, fedjük be az édes tejszínhabbal és öntsünk rá sűrű csokoládéöntetet.

Tipp:Bár nem autentikus, de nagyon jól mutat, ha a galuskák helyett kisebb tornyot alakítunk ki egy formával, mielőtt ráöntjük a csokoládékrémet és megkoronázzuk a tejszínhab rózsákkal. A jól elkészített somlói ízén nem változtat ez a kis dízájnolás.

Bortipp: Sauska 6 puttonyos tokaji aszúját javasolja hozzá a Gundel sommelierje, Fabók Mihály

Forrás: hvg.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Több tény, amit a Somlói Galuskáról tudnod kell

  A somlói galuska az a desszert, ami a legtöbb...

Close