2020. október 27.

Select your Top Menu from wp menus
Amerikai palacsinta tejkaramellával, recept

Amerikai palacsinta tejkaramellával, recept

Ne álmodd az életet, éld meg az álmod! Ismerősen hangzik, ugye? E magvas idézetet először egy viráglelkű német lánytól hallottam, és mondanom sem kell, mély nyomot hagyott bennem az életigenlésnek és univerzális carpe diem érzésnek ily patent megfogalmazása, melynek Paulo Spiritiszta Coelho a nyomába sem érhet. Mi lehet ennél jobb, megélni az álmod. Elmondom: ha meg is eheted. Képzelj el egy vastag tésztás, mégis habosan könnyű palacsintát. Most szorozd meg hárommal. Képzeld el, hogy az egyiket megkened Nutellával, utána ráborítasz egy másik palacsintát, ezt pedig jó vastagon bevonod krémes, argentin tejkaramellával (dulce de leche!). Majd fogod a harmadik szelet palacsintát és lezárod vele a palacsintás szendvicset.

Végül előkapod a juharszirupot, ráfolyatod a legfelső palacsintára, és közben nézed, ahogy az aranyló szirup a paller széleihez közeledve szép lassan alácseppen a mélybe, útközben egyesülve a tejkaramellával majd a Nutellával. És még mielőtt felébrednél már jönnek is a gránátok pici fanyar magok formájában, amik a juharszirupba ragadva finoman megülnek a palacsintamezőn. Most képzeld el, ahogy egy villával kihasítasz egy részt ebből a palacsintahegyből, belemártod a tányér alján felhalmozott szószba, majd beleharapsz. És már fel is ébredtél. Mert ahogy nem halhatsz meg az álmodban, úgy beleharapni sem tudsz az álmodba. De ennek egyszer s mindenkorra vége: Ne éld az álmod, edd meg! És ha azon tépelődnél, hogy honnan szerzel juharszirupot, dulce de leche-t és gránátalmát, megnyugtatlak: az álmaidban nincsen lehetetlen!

Így néz ki a harapható amerikai álom…

Az Amerikai palacsinta tejkaramellával, Hozzávalói (20 db palacsintához):

 • 2 tojás
 • 3 dl tej
 • 2 ek olvasztott vaj (kb. 5 deka)
 • 27 deka liszt
 • 2 ek barnacukor
 • 2 kk sütőpor
 • 1 csipet só
 • olaj a sütéshez.

És az álmok valóra váltásához:

 • 1 üveg nutella
 • 1 üveg dulce de leche karamellkrém (Culinarisból, méregdrágán – de az álmok megfizethetetlenek)
 • 1 üveg juharszirup (lásd fent, vagy kanadai rokonoktól)
 • 1 db gránátalma (200-250 Ft a piacon)

Amerikai palacsinta tejkaramellával

Egy keverőtálba összeöntjük a lisztet, sütőport, sót és a cukrot. Majd egy másikba a tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Ezután a két tál tartalmát összesítjük és egy kézi habverővel alaposan eldolgozzuk. Magyar szemnek gyanúsan sűrű (nokedliszerű) palacsintatésztát kapunk, de itt most nem magyarkodunk, hanem megvalósítjuk az amerikai álmot. A serpenyőt felforrósítjuk, és palacsintánként öntünk bele egy csepp olajat, majd a tésztából egy nagy evőkanálnyit adagolunk a közepébe. Kis lángon kb. 1 perc, amíg a tészta a hő és a sütőpor hatására elkezd lyukasodni, ekkor fordítsuk meg. Ezt ismételjük meg 20-szor, majd halmozzuk az élvezetek egy nagy toronyba (lásd alább).

Amerikai palacsinta tejkaramellával
Forrás: topliszt

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Jamie Oliver – Citrom sorbet, recept

" próbáljatok meg beszerezni szicíliai vagy amalfi partról származó citromot - sokkal drágább lesz, mint a sima szokványos citrom, de...

Close