Brownie keksz, recept

Brownie keksz, recept

Van pár olyan süti, amit szerintem sokan túlértékelnek, és érdemtelenül hájpolnak. Ilyen süti a pl. a muffin: az emberek egyszerűen megőrülnek a muffinért, havonta kb. 5 milliószor keresnek muffin recepteket a google-on, csak Magyarországon havi 135 ezer keresés érkezik a muffin szóra. Banános, csokis, áfonyás, sütőtökös, muffint eszik muffinnal a magyar. És igen, értem én, hogy „rohanó világunk” meg „egyablakos ügyintézés”, mert csak össze kell keverni a hozzávalókat és bekanalazni a formákba, amire bárki képes, akinek van 2 tojása, egy tábla csokija és pár deka lisztje a kamrában.

De szerintem egy muffinban nincs semmi eredeti, bármilyen cuki sütőpapírba is csomagoljuk. A muffinból teljességel hiányzik az X-faktor, de hát erről Keresztes Ildikó is tudna mesélni. Bezzeg egy brownie: majdnem ugyanazok a hozzávalók, mégis teljesen más végeredmény: egy ronda nagy, ragadós barnaság. Ám a zord külső mögött ott az az édes lágy csokiálom, a harapható boldogság, amiről pedig Tomi barátom tudna mesélni, aki ugye a bráunit is bráunival. Rá gondoltam, amikor az alábbi brownie-szerűséget megcsináltam. Ez gyakorlatilag alig más, mint egy sütőpor nélküli brownie kilapítva, kekszként tálalva. Ami csak a szádban olvad, nem a kezedben.

 

A Brownie keksz Hozzávalói:

  • 12 deka vaj
  • 7 deka étcsoki (70%-os kakaótartalmú)
  • 10 deka nádcukor
  • 1 tojás
  • 6-7 deka liszt (kb. 3 nagy evőkanálnyi)
  • ½ rúd vanília
  • 1 kk mandulakivonat (vagyis marcipán aroma)
  • 3 deka pisztácia
  • kevés olaj (a folpackra)

A vajat és a darabokra tört étcsokit vízgőzben (vagy mikróban) felmelegítjük, tálba öntjük és kézi habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot majd a tojást, a kikapart vaníliát a marcipán aromát, és addig keverjük, amíg fájni nem kezd az alkarunk. Ha beállt a görcs, kimérjük a lisztet és ezt is a masszához keverjük. Kevés pisztáciát meghámozunk, és késsel vagy robotgépbe téve felaprítunk. Ha a tésztamassza már szépen összeállt elővesszük a tepsit, beletesszük a sütőpapírt, és a tésztát evőkanálnyi mennyiségben a tepsibe halmozunk, egymástól pár centire, hiszen még ki is lapítjuk őket.

Ehhez egy tepsinyi folpackot bekenünk olajjal, és az olajos felével lefelé ráhelyezzük a tésztahalmokra, majd egyenként szép kör alakúra nyomkodjuk őket. Ha ezzel megvagyunk, a fóliát leszedjük és a kekszek tetejét bőségesen megszórjuk pisztáciával. 180 fokos sütőben középső rácson kb. 8-10 perc alatt sül készre a dobozolható boldogság. Amit még pár percig pihentessünk a tepsin, mielőtt egy kés lapjával leszednénk őket. A muffinok kora lejárt, brownie kekszet mindenkinek!

Brownie keksz
Forrás: topliszt

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Amerikai palacsinta tejkaramellával
Amerikai palacsinta tejkaramellával, recept

Ne álmodd az életet, éld meg az álmod! Ismerősen hangzik, ugye? E magvas idézetet először egy viráglelkű német lánytól hallottam,...

Close