Almás sütőtök leves, recept

Almás sütőtök leves, recept

Az Almás sütőtök leves Hozzávalói:

  • 1 kisebb hosszúkás sütőtök
  • 3-4 alma
  • tej
  • csipetnyi só
  • cukor
  • fahéj

A sült habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A betéthez:

  • egy darab tök
  • kevés vaj
  • cukor

A tök ¾ részét felkockázom az almával együtt, és fazékba rakom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Csipetnyi sót adok hozzá, és ízlés szerint cukrot. Én édesebben szeretem. Függ a tök édességétől is a cukor mennyisége. Szórok bele őrölt fahéjat, és lefedve puhára főzöm.
Közben a maradék nyers tököt apróbb kockákra vágom, és egy serpenyőben kevés vajon megpárolom. A vége felé szórok rá kristálycukrot. Ha rákaramellizálódik a cukor, félreteszem.
A habhoz a tojások fehérjét felverem a cukorral, és óvatosan belekeverem a keményítőt. Egy kisebb tepsibe sütőpapírt helyezek, és kb. 1,5 cm vastagon belekenem a habot, és 170 °C-os sütőben megsütöm. Hamar elkészül. Ha a teteje már sárgul, ki kell venni a sütőből. Ha kihűlt kockára, majd háromszögekre vágom. (Olyan az állaga, mint a szivacs.)
Ha a tök megpuhult, mixelő rúddal pépesítem. Annyi tejet öntök hozzá, hogy krémleves állagú legyen. Még adok hozzá fahéjat, ha nem érzem elég fűszeresnek.
Tálaláskor a leves tetejére sült habot teszek, és megszórom a karamellizált tökkockákkal.

almas-sutotok-leves

 

Forrás: aliza

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Mentaszósz, recept

Az indiai konyha sokféle mártogatós szósza közül az egyik a...

Close