Almás pite falatok, recept

Almás pite falatok, recept

Van aki nem mer nekiállni egy tortaméretűre kinyújtandó 2 mm vastag tészta elkészítésének, mert nagy falatnak érzi. Pont nekik lehet alternatíva ez a mini, tallér szerű változat, Illetve parti sütinek, vendégség esetére, esetleg kirándulásokhoz tudom elképzelni.

Jó arányú az összeállítás, illetve jól szabályozható az édessége, annak tükrében, hogy a tetejére szórt morzsa adja alapvetően az édességét. Készítettem egy téglalap alakú változatot is, amit egy kenyérformában sütöttem, a forma alapterülete plusz két centire nyújtottam a tésztát, szép szabályos négyszögre vágtam, és a forma aljába raktam úgy, hogy a az oldalfalakat is fedje a tészta. A tészta pereméig töltöttem az almával, és jóval több morzsát szórtam rá mint ami ezeken a tallérokon van. Az is nagyon finom lett, sőt a sok morzsától a tetején sokkal „sütibb” lett mint a tallérok, azok valahogy egy almás falatnak tűntek a téglalap változathoz képest.

Mindezek ellenére nagyon izgalmas ez a kerek falat is, és azt javaslom, a felét így, a felét úgy próbáljátok ki.

A morzsa aránytalanul sok a tésztaalaphoz, és az almához képest. Így azt javaslom a morzsának csak a felét készítsétek el, vagy fagyasszátok, mert azt is lehet. Az almából is jócskán fogyott mire a korongokra, meg a formába került, de azon ne variáljatok, ha nem eszitek kanállal mint én, és marad a végére, akkor jó lehet egy joghurtos, vagy mascarponés krém alá.

Az Almás pite falatok Hozzávalói a tésztaalaphoz:

  • 200g liszt
  • ½ tk só
  • 110g vaj
  • 3 ek jeges víz

Almatöltelék:

  • 4 közepes zöldalma
  • ½ citrom leve
  • 100g cukor
  • 3 ek keményítő
  • ½ tk fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1/8 tk só
  • 400ml frissen centrifugált almalé, vagy cider

Morzsa:

  • 140g barna nádcukor
  • 120g liszt
  • 110g zabpehely
  • 1 tk fahéj
  • 1/8 tk szerecsendió
  • ½ tk só
  • ½ tk sütőpor
  • 110g vaj

 

Az Almás pite falatok elkészítése:

A tészta hozzávalóit a víz kivételével késes mixerben, vagy kézzel morzsásítjuk, majd a vízzel összedolgozva tésztává gyúrjuk, egy zacskóba hűtőbe rakjuk pihenni.

Az almákat megpucoljuk, és a magház eltávolítása után kis (7x7mm) kockákra vágjuk. Az almalé felével, és a cukorral citrommal, fűszerekkel tűzre tesszük, és felforraljuk. A maradék almalébe csomómentesre keverjük a keményítőt, és az almához öntjük, folyamatos keverés mellett besűrítjük.

A morzsához a hozzávalókat kimérjük, és kézzel egyenletesre morzsoljuk. A tészta felét kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és linzer kiszúróval kerek korongokat szúrunk . Tepsibe tesszük, és almát kanalazunk rá, végül megszórjuk a morzsával, és 190C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 14-16 perc alatt készre sül.

A másik feléből javaslom kenyérformás változatot, de annak nagyobb a tömege, hosszabb a sütési ideje.

Almás pite falatok

forrás: kajapiazongora

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Gesztenyés Sütinyalóka
Gesztenyés Sütinyalóka, recept

Gesztenyével mégiscsak közelebb áll az átlagos magyar gyerekszájak ízvilágához, mint...

Close