2020. október 25.

Select your Top Menu from wp menus

A vén piás kedvence italai – Larry Hagmanre emlékezünk

A vén piás kedvence italai – Larry Hagmanre emlékezünk

2012. november 23-án, péntek délután nyolcvanegy éves korában elhunyt Larry Hagman amerikai színész, akinek leghíresebb alakítása a Dallas című amerikai filmsorozatban eljátszott Jockey Ewing volt. Bár a filmben egy gátlástalan rosszfiút játszott, az életben rendkívül sokan szerették, sokakat inspirált és rengetegen emlékeztek meg róla halála miatt, ezért mi is szeretnénk mementót állítani neki. Összeszedtük hát Mr. Hagman kedvenc italait.

Összeszedtük hát Mr. Hagman kedvenc italait.

Larry Hagman családja körében, rosszindulatú megbetegedés okozta szövődmények következtében távozott az élők sorából a dallasi kórházban. A színész pályafutása színházi alakításokkal kezdődött, majd átnyergelt a tévére, ahol megkapta a Varázslatos Jeannie egyik szerepét, aminek köszönhetően sztárrá vált az amerikai nézők szemében.

A sorozat 1965 és 1970 között futott az Egyesült Államokban, amikor pedig véget ért, Hagman kisebb, kevésbé sikeres sorozatokban folytatta a munkát, mígnem megkapta az 1978-ban debütáló Dallas egyik legemlékezetesebb szerepét, a fondorlatos, piás Jockey Ewing karakterét.

Hagman a sorozatnak köszönhetően nemzetközileg is elismert színész lett, azonban idővel az újságokat inkább súlyos alkoholproblémája kezdte érdekelni. Egyes források szerint napi négy üveg pezsgő volt az adagja a Dallas forgatása alatt, ráadásul a piálást már középiskolásként elkezdte.
Bár munkatársai szerint emberileg Hagman távol állt Jockey karakterétől, az alkoholproblémának meglett a böjtje: a 90-es években a színész májrák miatt szervátültetésre kényszerült, és bár a műtét után leszokott a piáról, 2003-ban az új máj egy részét is el kellett távolítani.

Betegsége miatt Hagman aktívan részt vett a szervátültetéssel kapcsolatos jótékonysági munkákban, és úgy gondolta, hogy a szervadományozás a halhatatlanság egyik módja. “A műtétem után sokkal együtt érzőbb és türelmesebb ember lett belőlem. Lehet persze azt mondani, hogy hetvenéves vagyok, gazdag és sikeres, így nincs okom a sietségre, de komolyan úgy gondolom, hogy egy bizonyos kor után vissza kell adni az életnek, amit kaptunk tőle. A hátralévő éveket a szervátültetés ügyének szeretném szentelni” – mondta a Magyar Hírlapnak, amikor Magyarországon járt.

Hagman a Dallas forgatása alatt pezsgőt ivott, 2011-ben egy pohár vörösborral fotózták le éppen, emellett pedig a whiskey-t sem vetette meg. Azonban a drinkswap.com oldal öt italt sorol fel, amelyeket Larry Hagman kedvenceinek nevezhetünk: négy egyszerű koktélt.

Larry-Hagman-action-with-his-beloved-hat-700x688

 

Hornpipe (Hajóstánc) elkészítése rendkívül egyszerű: két teáskanál Cherry Brandy, 1,5 uncia (mintegy 42 gramm) gin és egy tojásfehérje képezi az alapját; a shakerbe jégkockákat rakunk, majd összeöntjük az alapanyagokat, jól megrázzuk, és már fogyasztható is a csinos kis pohárból.

Molehill Loungert 2 teáskanál fehér kakaókrémből, másfél uncia (42 gramm) kevert whiskey-ből és szintén másfél uncia sötét kakaókrémből születik meg. A whiskey-t és a kakaókrémet jégdarabokkal a koktélkeverőbe tesszük, jól megkeverjük, és máris szolgálható a gusztusos kis koktélpoharakban a finom ital.
Ha kezdjük elveszíteni a harcot önmagunkkal, és legszívesebben rohannánk a boltba alapanyagokat vásárolni, nincs semmi baj, ez természetes, viseljük az érzést férfi módjára (beletörődve, cselekedve).

Broken Heart Martini egy gerezd narancsból, két uncia (55-56 gramm) vodkából, 1 teáskanál cukorból, egy evőkanál kakaóból  és fél uncia (14 gramm) csokoládé likőrből áll.
A kakaót és a cukrot összedolgozzuk egy csészében. Ezután benedvesítjük egy lehűtött koktélpohár szélét a narancsgerezddel és persze rászórjuk a kakaó-cukor kombinációt. A többi alapanyagot összedolgozzuk a koktélkeverőben, majd a pohárba öntjük.
Tálald, fogyaszd!

Ship’s Cat jóval egyszerűbb a fentebbinél, itt csak egy teáskanál feketeribizli-likőrre és egy uncia rumra van szükségünk. Ha összedolgoztuk az alapokat egy kis jéggel, már készen is vagyunk, ízlelésre és fogyasztásra kész.

Az este utolsó szereplője a Pear Martini, amely rendkívül egyszerű, ugyanakkor rendkívül egyedi. Egy rész körtelikőr, két rész vodka, és a keverés után mehet is egy kis jéggel vagy körtedarabbal a pohárba.

Nem csupán emiatt az öt finomság miatt gondoljuk úgy, hogy a világ szegényebb lett Larry Hagman távozása miatt.

Hiányozni fog, Mr. JR, hiányozni fogsz, Larry!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Mit rejt a pohár mélye? – Pálinka

Rengeteg ízben létezik, erősebb és gyengébb változatait is ismerjük. Fiatalok és idősebbek körében egyaránt igen kedvelt ital. Vannak, akik ízlelgetni...

Close