A tökéletes bagett receptje – Házi vajkrémmel még jobb!

A tökéletes bagett receptje – Házi vajkrémmel még jobb!

Story Highlights

  • A hosszú, ropogós kenyér a franciák egyik jelképe, Párizsban minden sarkon árulják. Nálunk is népszerű, ám a legtöbb pékségben meg sem közelíti az eredetit. Éppen ezért készítsd el saját magad. A házi bagett is akkor jó, ha a külseje aranybarna.

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 0.5 dl meleg tej
  • 0.5 dl olívaolaj
  • pici só

Vajkrémhez

  • 40 dkg vaj
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • bors

Elkészítés ideje:
Elkészítés: 30 perc, kelesztés: 80 perc, sütés: 30 perc

a tokeletes-bagette-recept

Elkészítés:

Elsőként futtasd fel az élesztőt: fél deci tejbe tedd bele a kávéskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, amíg a térfogata jócskán megnő. Ez körülbelül tíz perc. A liszthez add hozzá a sót, készíts mélyedést a közepébe, és tedd bele a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrd össze 2 és fél deci vízzel, locsold meg az olívaolajjal, és dagaszd hólyagosra a tésztát.

Takard le konyharuhával, és várd meg, amíg szépen megkel. Gyúródeszkán gyúrd át a tésztát, vágd két részre, és sodord egyenként 50-60 centi hosszúra. Tedd tepsibe a rudakat, a tetejüket késsel vagdosd be, majd az egészet újra takard le egy konyharuhával, és még 30 percig keleszd a tésztát. 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd pirosra.

A vajkrémhez jól keverd ki a vajat a zúzott fokhagymával, ízesítsd pici sóval és borssal. A bagettet vágd ketté, és vastagon kend meg a vajjal. Sütőbe téve pirítsd meg egy kicsit, majd pakold meg gazdagon.

Forrás: femina.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Így készül az eredeti – Bajor sörperec

Hozzávalók 8 darabhoz: 50 dkg liszt 3 dl langyos víz...

Close