A nyárson sütés rejtelmei
A nyárson sütés rejtelmei

A nyárson sütés rejtelmei

A grillcsirkét még azok is ismerik, akik nem rendelkeznek otthoni grillezővel. Hozzájutni egyáltalán nem nehéz, sőt első ránézésre sokkal egyszerűbbnek tűnik megvenni, mint a házi rotisserie nyárson elkészíteni a saját grill csirkét. Pedig nem is olyan bonyolult az önmagától forgó nyárs kezelése, és a vele való sütés. Ehhez jöjjön pár hasznos tipp.

A méret a lényeg

A nyárson készült ételek esetében a sütési idő eltalálása az egyik kritikus pont. Recepttől függetlenül, mindig a hús nagyságát és vastagságát kell figyelembe venni az idő kiszámításához, különben igen könnyen mellé lehet lőni, aminek a félig nyers végeredményeket köszönhetjük. Egy másfél kilós csirkének közel egy órás sülésre van szüksége, míg egy ennél kisebb báránycomb másfél óráig is foroghat. A sütési idő előtt 20 perccel viszont érdemes megmérni a hús belső hőmérsékletét a túlsülés elkerülése miatt. Ha elérte a megfelelő hőfokot, le lehet venni, a hús ugyanis még ezután is tovább sül majd egy kicsit. Ezért 5-10 percet pihentesd a húst felvágás előtt.

Légy egyensúlyban

Rotisserie nyárs végig forog a sütés ideje alatt, aminek feltétele, hogy a hús egyensúlyban legyen. Ha nincs kiegyensúlyozva a nyárs, akkor a motornak is nehezebb dolga van, és a hús sem sül feltétlenül egyformán. Ezért mielőtt feltennéd a grillre a nyársat, mindig ellenőrizd a tenyeredben megforgatva, hogy mennyire egyforma a súlyeloszlása a húsnak. Ha kell, most állítsd utána, félidőben már nem lesz ilyen könnyű dolgod. A szárnyasok forgását tovább könnyítheted, ha a lábakat és a szárnyakat a grillre helyezés előtt összekötöd. Szorosan a test előtt, hogy ne mozogjanak a végtagok.

nyars-sutes-grill1

Ismerd a helyet

A rotisserie nyárson való sütésnél a hús alacsonyabb hőfokon sül, egyenletes hőeloszlás mellett, amit neked is segítened kell. Ha többégős gázgrilled van, akkor véletlenül se úgy helyezd fel a nyársat, hogy sok legyen az üresjárat, ilyenkor a hőforrás fölé kerüljön a hús, amennyire csak lehet. Faszenes grillnél a hőforrás helyét könnyebb szabályozni, itt viszont a hőre kell nagyon ügyelned. Nem szabad, hogy túl meleg legyen, és ennél a grilltípusnál inkább a szélek felé húzd az izzó faszenet, hogy ne közvetlenül a hús alá kerüljön a hőforrás. A hús alá tegyél egy edényt, ami felfogja majd a lecsöpögő zsiradékot. Ezt később mártásnak még felhasználhatod.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Alternatív Grillezés

A grillezés szó hallatán sült húsok, hot dogok és színes zöldségkatonák lepik el a lelki szemeink előtt feltáruló képeket. Egy...

Close