A hagyományos Gundel-palacsinta receptje

A hagyományos Gundel-palacsinta receptje

Story Highlights

  • Dióval gazdagon töltve, ínycsiklandó csokiöntettel
  • A mennyei Gundel-palacsintával mindig nyert ügyed van.

 

Tudtad, hogy a Gundel-palacsinta eredeti receptje nem a híres vendéglátós dinasztiához, hanem  Márai Sándor feleségéhez köthető? Gundel Károly tőle kérte el, majd tette népszerűvé. Pocsayné Vincze Tünde is rengeteg bókot begyűjtött már ezzel a recepttel.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Palacsintatésztához

  • 1,5 bögre tej
  • 1 bögre liszt
  • 0,5 bögre szódavíz
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Töltelék hozzávalói

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • reszelt narancshéj
  • őrölt fahéj
  • rumaroma

Csokikrém

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 9 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál étkezési keményítő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • rumaroma

gundel_hagyomanyos-palacsinta

Díszítéshez

  • 2 dl tejszín
  • porcukor

Elkészítés: 40 perc, pihentetés: 20 perc, sütés: 20 perc

Elkészítés:

A tésztához tedd egy nagy tálba a lisztet, öntsd hozzá a tejet, keverd simára gépi habverővel, majd dolgozd bele a többi hozzávalót is. Arra ügyelj, hogy a tészta ne legyen se túl híg, se túl sűrű. Hagyd pihenni legalább 20 percig, majd kevés olajon süsd ki a palacsintákat.

A töltelékhez a diót daráld meg, és keverd össze a cukorral. A tejet öntsd egy fazékba, és tedd fel forrni. Ha már meleg, rakd bele a cukros diót, és főzd fel. Majd tedd félre hűlni, és ízesítsd a keveréket reszelt narancshéjjal, rumaromával, őrölt fahéjjal. Ha a töltelék egy kicsit hígnak tűnik, tehetsz bele kevés zsemlemorzsát is.

A csokikrémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd add hozzá  az étkezési keményítőt. Öntsd egy másik fazékba a tejet, és kezdd melegíteni. Ha már langyos, rakd bele az apróra tördelt csokit és a vajat, kicsivel később öntsd bele a cukros tojássárgákat, és főzz sűrű krémet. Majd keverd bele a kakaóport, a rumaromát, a végén pedig forgasd össze a keményre felvert tejszínnel.

A palacsintát rakd egy tányérra, az egyik felét kend meg a diós krémmel, és hajtsd háromszög alakúra. Szórd meg porcukorral, és öntsd le csokikrémmel. Tálalás előtt a tejszínt verd kemény habbá, töltsd nyomózsákba, és díszítsd vele a palacsintát.

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: femina.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Így készül a bécsi palacsinta – Isteni túrós töltelékkel

  Hozzávalók 12 darabhoz: 4 dl tej 3 dl finomliszt...

Close