2020. október 28.

Select your Top Menu from wp menus
A szakácsok kedvence – Kakukkfű

A szakácsok kedvence – Kakukkfű

Story Highlights

  • Kertben, ablakban, erkélyen megterem, de kiránduláskor a mezőn is szedhetünk kakukkfüvet. Kiváló fűszer és gyógynövény, teája a nyári rét illatát idézi!

Az istenek kedvence és a bátorság jelképe
Az ókorban a kakukkfüvet húsok tartósítására és az áldozati állatok illatosítására használták, hogy az istenek szívesebben fogadják azokat. A görögök számára a hősiességet jelképezte. A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget.

Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot.

 

Kakukkfű, a gyógynövény:

Jóízű teát készíthetünk belőle, ami segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében. Emésztési zavarok esetén is jó szolgálatot tesz, gyulladásgátló és vizelethajtó, csökkenti a menstruációs fájdalmakat.

Teához áztassunk 10 percre két teáskanál szárított kakukkfüvet egy csésze forró vízbe. Fölösleges több füvet használni, mert akkor a tea keserű lesz.

 

Illóolaj:

Illóolaja erősítő, nyugtató hatású. A betegszoba levegőjét fertőtleníti, jót tesz influenza vagy megfázás eseén. Erotikus késztetést serkentő. Az olajból maximum két cseppet párologtassunk egyszerre.

kakukkfu-recet-fozes-pikanteria
Amire vigyázni kell:

Terhes, szoptatós anyák, és aki pajzsmirigy-elégtelenségben szenved, ne használjon kakukkfüvet gyógyszermennyiségben.

Kakukkfű a kertben:

Az évelő félcserje szárán lila virágok ülnek. Nyár közepén állandóan érezni illatát a kertben. Magról, hajtásról vagy tőosztásról szaporítható. A magok csírázásához legalább 21 fok szükséges. A zölddugványozáshoz a szárból metszett 8 cm-es darabokat nedves homokba helyezzük. Két héten belül eresztenek gyökérszálakat.

És milyen finom fűszer!

kakukkfu-recet-fozes-pikanteria1

A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere.

Bátran használhatjuk tésztaszószokhoz, főleg a paradicsomos alapúakhoz, de a tejszínes-gombás ragukhoz is nagyon jól illik a kakukkfű. Ha grillcsirkét sütünk, bátran dugjunk a hasüregbe egy almát és néhány ág kakukkfüvet, de más natúr húsok mellé is dobhatunk belőle.

A lazac és különféle tengeri halak is kedvelik a társaságát némi citrommal, de a legegyszerűbb gombák, például a csiperke is megbolondítható egy csipet kakukkfűvel.

A semlegesebb ízű zöldségeknek is nagyon jó karaktert ad, jól illik a cukkinihez vagy a krumplihoz, akár tepsiben sütjük, akár pürének vagy tejszínnel összeforralva készítjük. Sőt salátákat is különlegesebbé tehetünk, ha az öntetbe kevés kakukkfüvet morzsolunk.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Post source : mindmegette.hu

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Könnyű Pulyka – Hamburger

Hozzávalók: 500 g pulykamellfilé 1 nagy fej hagyma - lila 1 csokor petrezselyemzöld 1 teáskanál só 0.5 teáskanál bors -...

Close